Zdrowe słodycze – kilka inspirujących przepisów

Uwielbiam słodycze. I niestety nie wyobrażam sobie bez nich życia. Co prawda umiałam zrezygnować na wiele miesięcy z wielu z nich (np. z czekolady), jednak na dłuższą metę jest to trudne i nie wiem czy naprawdę absolutnie konieczne.

Obecnie z powodu nietolerancji w mojej rodzinie nie je się glutenu, co dość ogranicza, jeśli chodzi o wybór gotowych słodyczy. Do tej dość drastycznej zmiany przyzwyczaiłam się szybko i obecnie twierdzę, że to nawet lepiej…Omija nas wiele przetworzonych produktów, w których miejsce staramy się wprowadzić zdrowsze zamienniki.

Poniżej kilka, moim zdaniem, świetnych propozycji – przede wszystkim prostych i szybkich w wykonaniu – co się ceni. I bezglutenowych – tak jakbyście kiedyś chciały mnie ugościć u siebie na kawce 😉

Najprostszy przepis na chałwę

Zmiksuj na drobną masę 30 g sezamu i 15 g słonecznika, wymieszaj z łyżką miodu, wstaw do lodówki do stwardnienia.  Gotowe 🙂

Rafaello z kaszy jaglanej

Klasyczne Rafaello niestety jest glutenowe, dlatego dla mojej rodziny odpada. Na szczęście jest alternatywa. I to zdrowa.

rafaello

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka krowiego lub innego
  • 2,5 łyżki miodu
  • 120 g wiórek kokosowych
  • łyżka masła
  • aromat migdałowy

Wykonanie jest bardzo proste i właściwie nie może się nie udać. Kaszę dokładnie płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem (by pozbyć się goryczy) i wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie mleko. Powinniśmy uzyskać stałą konsystencję – płynna sprawia, że Rafaello nie uda się. Na patelni prażymy wiórki kokosowe aż do momentu, gdy będą pomarańczowe (około 100 gramów, pozostawiamy trochę do posypania). Dodajemy wiórki kokosowe do ugotowanej kaszy, następnie dodajemy masło i 2,5 łyżki miodu, wszystko mieszamy i dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego.

Ciepłą masę formujemy w kulki, obtaczamy w wiórkach kokosowych, schładzamy.

Szybkie ciasteczka owsiane

Płatki owsiane w diecie bezglutenowej mogą być obecne, ale muszą być odpowiednie – oznakowane jako bezglutenowe.

  • szklanka płatków owsianych
  • jogurt naturalny
  • pół gorzkiej czekolady pokrojonej w kawałki
  • dwa jajka
  • dwie łyżki miodu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mieszamy jogurt z jajkami i miodem, dodajemy płatki owsiane i czekoladę, mieszamy. Formujemy placuszki i układamy na wyłożonej papierem blasze. Ciasteczka pieczemy około 20 minut.

Sernik cukiniowo-bananowy

  • pół kilograma cukinii,
  • 150 gramów banana bez skórki
  • 350 gramów jogurtu naturalnego,
  • 500 gramów jogurtu pitnego waniliowego
  • cukier, stewia lub ksylitol,
  • ekstrakt waniliowy (opakowanie)
  • 2 łyżki rozdrobnionych wafli ryżowych

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Cukinie pokroić w plastry, podsmażyć na patelni, lekko osolić, ostudzić. Rozgnieść banana.

Wszystkie składniki połączyć aż do rozdrobnienia cukinii, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec około 70 minut i pozostawić w uchylonym piekarniku przez około 40 minut.

Kokosowy pudding z musem mango

  • szklanka mleka
  • jedno mango
  • trzy łyżki nasion chia
  • jeden banan
  • łyżka miodu
  • dwie łyżki wiórek kokosowych

Nasiona i wiórki kokosowe wrzucamy do mleka i zostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia zmiksuj, dodaj miód.
Mango zmiksuj z bananem i nałóż na pierwszą warstwę deseru. Posyp wiórkami kokosowymi.

Domowe zdrowe batoniki

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek miodu
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • pół szklanki ryżu preparowanego
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/4 szklanki suszonych jagód,
  • 1/4 szklanki suszonych jagód
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta soli

W małym rondelku połącz masło z miodem do uzyskania jednolitej konsystencji. Wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z miodem i masłem, możesz dodać odrobinę wody. Umieść w foremce, ugnieć i trzymaj w lodówce przez około godzinę.

A Wy, jakie desery polecacie? Co lubicie jeść? Może jakieś proste przepisy? 🙂

63 komentarze

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *