Pokarm dla mózgu. Co jeść, by poprawić koncentrację?

Jedzenie to pokarm dla ciała i umysłu. To nie sposób na pocieszenie, sprawienie sobie przyjemności, chociaż niektórzy uważają, że to główny powód, dla którego jemy. Jednak to nieprawda. Pożywienie ma nas wzmacniać, dostarczać nam energii. I tak należy na nie patrzeć, wybierać przede wszystkim dobrej jakości składniki i odpowiedni sposób przygotowania. W ten właśnie sposób można wzmocnić pamięć, korzystnie wpłynąć na koncentrację. Co jeść dla mózgu? Oto najważniejsze składniki odżywcze.

Mózg jest bardzo ważny

Mózg to niezmiernie ważny organ. To centrum dowodzenia odpowiedzialny za pracę wszystkich układów. Nadzoruje bicie serca, oddychanie, pozwala myśleć, czuć, poruszać się. Jest niezbędny do podejmowania decyzji. Od jego kondycji zależy funkcjonowanie całego ciała.

Co jeść dla mózgu?

Najlepsze pokarmy dla mózgu to te, które skutecznie chronią i wspomagają pracę naczyń krwionośnych i serca.

Pokarm dla mózgu powinien być przede wszystkim urozmaicony. Należy dbać o to, by w codziennym menu znajdowały się głównie produkty z różnych grup, nieprzetworzone, dostępne w swojej podstawowej formie – warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża. Podstawa to świeżość, lokalność, te dwie cechy mogą zapewnić najlepsze wchłanianie i najwyższe bogactwo cennych składników odżywczych.

Kluczowe są też białka, podstawowy budulec, który najlepiej pozyskiwać z różnych źródeł. Powinny być one starannie dobrane. W codziennym menu nie powinno zabraknąć ryb, dobrej jakości mięsa, a także białka roślinnego. Podstawa to zdrowe tłuszcze – olej lniany, oliwa z oliwek, rzepak.

Codzienne menu powinno być bogate w kwasy omega 3 i 6, a także przeciwutleniacze.

Najważniejsze pokarmy dla mózgu

  • tłuste ryby morskie – bogate źródło cennych kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ryby należy spożywać dwa razy w tygodniu, wybierając dobrej jakości produkty, które nie kumulują dużo rtęci. Polecane gatunki to dorsz, łosoś, tuńczyk, makrela, śledzie, szproty i sardynki.
  • inne źródła kwasów omega 3 – warto również sięgać po inne źródła kwasów omega 3 – orzechy (np. włoskie), siemię lniane i awokado, olej rzepakowy, olej sojowy.
  • zielone warzywa liściaste – jarmuż, szpinak, brokuł, które dostarczają wielu cennych witamin i składników odżywczych – witaminy K, kwasu foliowego, luteiny, beta karotenu. Dzięki temu skutecznie wzmacniają funkcje poznawcze.
  • kurkuma – składnik, który wywołał wielkie poruszenie w świecie nauki. Nic dziwnego, odkryto, że umie przenikać barierę krew mózg, dostaje się do mózgu i tam przynosi mnóstwo korzyści. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie. Udowodniono, że kurkumina zawarta w kurkumie wspomaga pamięć, pomaga w rozwoju komórek nerwowych, zapobiega depresji.
  • nasiona dyni – to silne przeciwutleniacze, które chronią ciało i mózg przed wpływem wolnych rodników. Dostarczają też cennych dla mózgu składników – cynku, miedzi, magnezu i żelaza.
  • jajka – dostarczają wielu ważnych witamin: B6, B12, choliny, kwasu foliowego. Badania pokazały, że składniki te mają bezpośredni wpływ na sprawne funkcjonowanie mózgu.
  • gorzka czekolada – dobrej jakości ciemna czekolada posiada składniki pobudzające mózg i korzystnie wpływające na koncentrację: przede wszystkim flawonoidy i kofeinę.
  • jagody – zawarte w jagodach flawonoidy, czyli naturalne pigmenty roślinne, korzystnie wpływają na koncentrację, pozwalają wzmocnić pamięć. Badania pokazały, że systematyczne spożywanie owoców jagodowych spowalnia wystąpienie problemów z pamięcią o 2 i pół roku.

Warto systematycznie jeść orzechy, szczególnie jeden z rodzajów – orzechy włoskie. Jak pokazały badania z 2015 roku wyższe spożycie orzechów włoskich poprawia funkcje poznawcze organizmu. Poza tym spożywanie orzechów pozwala obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga też zdrowie tętnic.

Po co naszemu mózgowi kwasy omega 3 i 6?

Odpowiednia ilość kwasów omega 3 w diecie jest kluczowa. Nasz organizm nie umie wyprodukować tych składników, musi dostarczyć je wraz z codziennie spożywanymi daniami. Tymczasem Polacy spożywają za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych – zarówno omega 3 jak i równie ważnych omega 6. Ma to destrukcyjny wpływ na kondycję układu krwionośnego i nerwowego. Ponadto za mała ilość kwasów omega 3 utrudnia uczenie się, a także wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia depresji.

Omega 3 i 6 pozwalają na systematyczne odbudowywanie komórek nerwowych. Ich obecność w menu sprawia, że układ nerwowy lepiej się regeneruje. Kwasów omega 3 i 6 nie może po prostu zabraknąć.

Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy systematycznie jedli kwasy omega 3 mieli więcej szarej substancji w mózgu.

Mózg w 60% składa się właśnie z tłuszczy (w połowie z tłuszczy omega 3) i to ich obecność wspomaga jego funkcjonowanie. Mózg niestety nie umie magazynować tych składników, dlatego tak ważne jest ich systematyczne dostarczanie z dietą.

Co jeszcze możesz zrobić?

Odpowiednie, dobrze zbilansowane posiłki korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego ciała. Oprócz nich można zrobić coś jeszcze, by wzmocnić pamięć i koncetrację. Na rynku jest dostępny Brain Actives, który skutecznie wspomaga pracę mózgu. Ma w składzie tylko niezawodne substancje aktywne – TeaCrine®, KSM-66®, Bacopin®, Centellin® oraz Aquamin™ Mg.

To suplement diety o dobrze pomyślanym składzie i świetnym działaniu. Warto wziąć pod uwagę jego stosowanie, jeśli zależy nam na dobrej kondycji całego układu nerwowego.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *