Najpopularniejsze składniki preparatów antycellulitowych

Środki antycellulitowe mają rozmaity skład. Ich skuteczność jest podyktowana odpowiednim zestawieniem poszczególnych substancji czynnych. Najczęściej są nimi:

  • Kofeina wraz z pochodnymi teobrominą oraz teofiliną wpływają na wydzielanie neuroprzekaźników, substancji pracujących w obrębie układu nerwowego. Mają one ogromne znaczenie w aktywizacji spalania tkanki tłuszczowej. To obok poprawiania nastroju i usuwania zmęczenia najmniej znany sposób oddziaływania kofeiny.
  • Koenzym A – aktywizuje przemianę materii. Jest niezbędny do prawidłowej syntezy hormonów oraz rozkładu białka, cukru i tłuszczu. Poprawia pigmentację skóry. Nie pozwala na nadmierne odkładanie się komórek tłuszczowych.
  • Krzem – ma niebanalny wpływ na stan naszej skóry i włosów. Szczególnie bogaty w krzem jest skrzyp polny.
  • L-karnityna – działa wyszczuplającą, redukuje nadmiar tkanki tłuszczowej oraz ogranicza jej odkładanie. Usuwa również boczne produkty przemiany materii. Sprawia, że tłuszcz wykorzystywany jest do potrzeb energetycznych. Pozytywnie wpływa na wzmocnienie oraz poprawę struktury skóry.
  • Wyciąg z bluszczu pospolitego – bogaty we flawonoidy, skutecznie pomaga zredukować tkankę tłuszczową, poprawia mikrokrążenie krwi. Pozytywnie wpływa na elastyczność oraz jędrność skóry. Ma działanie przeciwzapalne, nie pozwala na gromadzenie się wody. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
  • Retinol – wpływa na wzrost napięcia skóry oraz na aktywną produkcję kolagenu. Bierze udział w procesie rozkładu tłuszczy do wolnych kwasów tłuszczowych.
  • Wyciąg z liści miłorzębu japońskiego – poprawia krążenie, wzmacnia kruche naczynia krwionośne, pomaga usunąć nagromadzone komórki tłuszczowe.
  • Jod – aktywnie wpływa na komórki, przeciwdziałając gromadzeniu się w nich tłuszczu.
  • Algi morskie – cenne źródło witamin z grupy B. Biorą ważny udział w metabolizmie białek oraz tłuszczy. Uniemożliwiają zatrzymywanie płynów, wpływają na poprawę krążenia limfatycznego. Najczęściej w kosmetykach na cellulit stosuje się wyciąg z morszczynu oraz wyciąg z listownicy.
  • Flawonoidy – zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych. Występują w dość sporych ilościach w kasztanowcu zwyczajnym, lukrecji, nagietku, cytrynie, pomarańczy oraz algach.
  • Koenzym Q – poprawia przemianę materii oraz dodaje energii. Zwiększaq wchłanianie składników odżywczych przez organizm. Najlepsze działanie wykazuje w połączeniu z witaminami E oraz C.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *