Jak naturalnie leczyć niedoczynność tarczycy? Czy dieta jest skuteczna?

Niedoczynność tarczycy to częsta nieprawidłowość, z którą można sobie radzić na wiele sposobów. Najpopularniejszą, bo najbardziej oczywistą jest rzecz jasna udanie się do lekarza i skorzystanie z terapii farmakologicznych. Nie wszyscy jednak są przekonani do łykania każdego dnia tabletek i tam, gdzie to możliwe, chcieliby tego uniknąć. Motywów jest całe mnóstwo – długa lista skutków ubocznych, niewygoda stosowania, koszty, konieczność pamiętania o pastylkach, wizyty u lekarza, ciągła kontrola poziomu hormonów. Nic dziwnego, że coraz popularniejsze stają się naturalne metody walki z problemami zdrowotnymi, których szukamy na każdym kroku. Czy takie istnieją w kontekście tarczycy?

Tarczyca – mała, ale szalenie ważna

Tarczyca to bardzo niewielki gruczoł, występujący na szyi, produkujący ważne dla metabolizmu hormony – trójjodotyroninę i tyroksynę, a także kalcystoninę, której zadaniem jest wpływanie na gospodarkę wapniowo-zasadową.

Niestety tarczyca z różnych powodów może nie funkcjonować prawidłowo, czego konsekwencją są różnego typu objawy – zaczynając od kłopotów z nadmiernym tyciem lub chudnięciem, poprzez zaburzenia samopoczucia, rozdrażnienie, depresję, senność, brak energii, a kończąc na łamliwych włosach, suchej skórze i słabych paznokciach.

Niedoczynność tarczycy pojawia się 5 razy częściej u kobiet

Niedoczynność tarczycy jest powszechnym problemem. Szacuje się, że występuje aż 5 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Nie są znane wszystkie przyczyny nieprawidłowości, najczęściej mówi się o stanach zapalnych, niedoborze, wrodzonych nieprawidłowościach w pracy tarczycy, promieniowaniu stosowanych w terapii nowotworów (np. piersi). Często niedoczynność tarczycy to wynik chorób przysadki, podwzgórza czy innych fragmentów układu nerwowego.

Niedoczynność tarczycy paradoksalnie może być wywołana przez jedzenie produktów zawierających zbyt dużo jodu, a także nadmiar takich warzyw w diecie, jak: kalafior, brukselka, biała czy czerwona kapusta. Warzywa te zawierają goitrogeny, które szkodzą tarczycy.

Tarczyca może niedomagać po porodzie, z powodu dużej utraty krwi i nieprawidłowej pracy przysadki.

Jak naturalnie leczyć niedoczynność tarczycy?

W profilaktyce niedoczynności tarczycy a także w jej leczeniu, na co wskazują także lekarze, bardzo istotna jest dieta, czyli codzienne wybory żywieniowe. Bardzo ważne, by wzbogacić codzienny jadłospis w spore ilości warzyw i owoców. To pozwala poprawić metabolizm, a także dostarcza mnóstwo witamin A, C, E,

Lecząc tarczycę dietą, należy unikać produktów bogatych w węglowodany. Bardzo istotne jest, by ograniczyć ilość słodyczy, kawy, herbaty i alkoholu. Dodatkowo dobrze zadbać o to, by każdego dnia najpóźniej godzinę po przebudzeniu zjeść pełnowartościowe śniadanie, bogate w białko. O poranku warto spożywać witaminę D w kapsułkach. Czasami wskazana jest suplementacja wapniem i jodem.

Dla prawidłowej pracy tarczycy ważne są także zdrowe tłuszcze, których obecność jest niezbędna do funkcjonowania układu hormonalnego. Codziennie warto jeść orzechy, oliwę z oliwek, olej lniany. Trzy razy w tygodniu  dobrze spożywać ryby, będące źródłem kwasów omega 3.

W naturalnej terapii chorób tarczycy bardzo istotne jest systematyczne spożywanie dobrze skomponowanych posiłków, a także regularny średnio intensywny ruch.

Wybierasz to, co naturalne? Przetestuj Thyrolin – najlepszy naturalny środek na tarczycę.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *