Dziwne właściwości kurkumy wspomagają zdrowie skóry

Kurkuma to przyprawa o niesamowitych właściwościach. Znana od wieków i chętnie wykorzystywana szczególnie w Indiach, a także w Polsce – coraz głośniej jest o jej niesamowitych właściwościach.

W medycynie ajurwedyjskiej kurkuma była i jest stosowana do wspomagania gojenia się ran. Stosuje się ją do pielęgnacji skóry oraz dla korzyści odczuwanych w pracy układu pokarmowego – wspierania działania odtruwającego – zwłaszcza w kontekście pracy wątroby.

Proszek o pięknym zabarwieniu pozyskuje się z pomarańczowego korzenia. Nie tylko nadaje ładnego koloru potrawom, ale słynie ze swojego delikatnego smaku, dobrze pasującego do wielu dań, jak również znana jest z korzystnych dla urody właściwości. W Indiach specjalną pastą powstałą z kurkumy pokrywa się ciało przyszłej Mężatki – od głowy aż po czubki palców u nóg. Po co?

kumakurTo proste – by zapewnić jej piękny wygląd. Kurkuma wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i jest silnym przeciwutleniaczem. Przyprawa ta polecana jest dla osób ze skórą wrażliwą, trądzikiem różowatym, z wypryskami. Ma wiele zastosowań i jest szalenie uniwersalna. Wszystko z powodu kurkuminy, którą zawiera kurkuma. Składnik ten świetnie nadaje się do walki z bakteriami i w ten sposób zwiększa szansę na pozbycie się problemu.

Kurkuma również przeciwdziała zbyt wczesnemu starzeniu się skóry. Zawiera bowiem pokaźną dawkę przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. Dodawanie kurkumy do potraw – ryżu, jajek, sałatek, zup, a nawet herbaty (co jest nie tylko niekłopotliwe, ale również przyjemne) pozwala chronić skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV, uszkodzeniami dokonanymi przez słońce, przebarwieniami, zmarszczkami.

Jak wykorzystać kurkumę w walce z trądzikiem?

Wystarczy zmieszać jej niewielką ilość z wodą, by uzyskać konsystencję pasty (można dodać dla spotęgowania efektu żel aloesowy). Następnie nałożyć na twarz punktowo lub w formie maseczki. Zmyć po kilku minutach.

A Wy lubicie kurkumę? Dodajecie ją do rosołu, sałatek, kurczaka?

2 komentarze

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *