Czy czekolada rzeczywiście zmniejsza zmarszczki?

Naukowcy nie mogą się zdecydować. To spór z kategorii – co zdrowsze masło czy margaryna. Toczy się od dziesiątek lat. I o ile w temacie masło-margaryna chyba mamy finał – bo pierwsze państwa zakazują już wprowadzania na rynek produktów z tłuszczami utwardzonymi (margaryna), to nadal dyskusja na temat czekolady trwa.

Jednego roku ogłaszają, że czekolada nie jest najzdrowsza, drugiego, że to właśnie w niej kryje się wiele atutów. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Wszystko zależy od tego, jaką czekoladę wybierzemy. Poza tym od tego, co sprawdzamy – nawet niewielka ilość czekolady może źle wpływać na trądzik, ale taka sama liczba kostek świetnie oddziałuje na pracę serca…i zmniejszy zmarszczki.

Najnowsze badania przeprowadzone przez szkockich naukowców dowodzą, że jedzenie czekolady z zachowaniem umiaru ma wiele korzyści. Niestety tylko niewielka ilość…Czekolada jest bowiem bogata w tłuszcz i cukier, niestety bardzo szybko odkłada się w formie tłuszczu na biodrach, udach i brzuchu.

woman-674977_1280Jaka ilość czekolady będzie odpowiednia na co dzień? Dwie kostki dziennie. Tyle da nam najwięcej korzyści. Pozwoli podnieść poziom serotoniny, co sprawi, że czujemy się lepiej, mamy lepszy humor i większą chęć do działania. Z drugiej strony jedno z badań wskazuje, że jedzenie do 100 gramów czekolady (więc znacznie więcej niż dwie kostki) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych,

Kakao, z jakiego przygotowuje się czekoladę, określane jest jako superżywność. Dlatego najzdrowsze są czekolady bogate w kakao, tak zwane czekolady gorzkie, deserowe. Nie oznacza to, że musimy skreślać mlecznej tabliczki, również i ona dobrze wpływa na układ krwionośny i zapobiega chorobom serca.

No dobrze, ustaliliśmy, że czekolada poprawia krążenie. Jak jednak oddziałuje na skórę? Tutaj niespodzianka. O ile często obserwuje się pogorszenie wyglądu skóry z trądzikiem (nie oszukujmy się nierzadko dlatego, że nie kończy się na zdrowych dwóch kostkach czekolady, ale zjedzeniu całej słodkiej tabliczki),to rozsądnie spożywana czekolada ma korzystny wpływ na skórę dojrzałą.

Naukowcy z Cambridge University udowodnili, że dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy oraz poprawie krążenia czekolada usprawnia dostarczanie do skóry cennych składników odżywczych oraz zapobiega zwiotczeniu skóry i powstanie charakterystycznych linii na twarzy. Twórcy tej teorii podkreślają, że regularnie jedzona czekolada, niestety w małych ilościach, jest w stanie odjąć nawet kilkanaście lat. Trudno uwierzyć, prawda?

37 komentarzy

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *