Czego unikać, żeby nie mieć cellulitu?

Cellulit to problem złego jedzenia. Nieprawidłowa dieta prowadzi do tego, że pod skórą odkłada się tłuszcz, który następnie przybiera formę nieestetycznych zgrubień. W konsekwencji na ciele pojawiają się górki i doliny. Czy da się uniknąć tych sytuacji? Co jeść, a czego nie jeść, by poradzić sobie z tendencją do powstawania pomarańczowej skórki?

Nieprawidłowa dieta

Cellulit powstaje z powodu ubogiej diety, czyli zbyt dużej ilości cukru oraz tłuszczu w diecie. Sprawia, że dochodzi do szybkiego tycia oraz odkładania nadmiaru kalorii w postaci zbędnych kilogramów. Tłuszcz dostarczany wraz z dietą jest transportowany wraz z krwią i dostarczany do wątroby, a tam bezpośrednio do komórek tłuszczowych.

Co można zrobić?

Unikać tłuszczu zwłaszcza w połączeniu z cukrem. Niewskazane są białe pieczywo oraz tłuste pączki, drożdżówki, ciasteczka. Podczas jedzenia poziom glukozy w krwi wzrasta, co prowadzi do wytwarzania większej ilości insuliny przez trzustkę, w konsekwencji tego dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tłuszczu.

W celu zapobiegania cellulitowi

Włącz do diety takie produkty, jak:

  • selery,
  • sok z buraków,
  • wodorosty,
  • ogórki,
  • sok z aloesu,
  • witaminę C,
  • witaminę E.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *