Czego unikać, żeby nie mieć cellulitu?
|Cellulit to problem złego jedzenia. Nieprawidłowa dieta prowadzi do tego, że pod skórą odkłada się tłuszcz, który następnie przybiera formę nieestetycznych zgrubień. W konsekwencji na ciele pojawiają się górki i doliny. Czy da się uniknąć tych sytuacji? Co jeść, a czego nie jeść, by poradzić sobie z tendencją do powstawania pomarańczowej skórki?
Nieprawidłowa dieta
Cellulit powstaje z powodu ubogiej diety, czyli zbyt dużej ilości cukru oraz tłuszczu w diecie. Sprawia, że dochodzi do szybkiego tycia oraz odkładania nadmiaru kalorii w postaci zbędnych kilogramów. Tłuszcz dostarczany wraz z dietą jest transportowany wraz z krwią i dostarczany do wątroby, a tam bezpośrednio do komórek tłuszczowych.
Co można zrobić?
Unikać tłuszczu zwłaszcza w połączeniu z cukrem. Niewskazane są białe pieczywo oraz tłuste pączki, drożdżówki, ciasteczka. Podczas jedzenia poziom glukozy w krwi wzrasta, co prowadzi do wytwarzania większej ilości insuliny przez trzustkę, w konsekwencji tego dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tłuszczu.
W celu zapobiegania cellulitowi
Włącz do diety takie produkty, jak:
- selery,
- sok z buraków,
- wodorosty,
- ogórki,
- sok z aloesu,
- witaminę C,
- witaminę E.