10 świetnych produktów, które warto jeść, by mieć piękną skórę

Wiemy dzisiaj sporo o wpływie jedzenia na nasze samopoczucie, predyspozycje do rozwoju chorób, odporność. Nadal jednak niewiele się mówi o tym, jak pożywienie wpływa na nasz wygląd. Tymczasem najprostszym sposobem na poprawę gładkości i jędrności skóry jest zwrócenie uwagi na to, co każdego dnia ląduje na naszym talerzu.

Istnieje szereg badań potwierdzających, że nasza dieta ma ważny wpływ na wygląd naszej cery. Wszelkie niedobory, braki szybko ujawniają się na naszej twarzy. Skóra staje się szara, pozbawiona blasku, skłonna do występowania zmian w formie trądziku. W ten sam sposób odpokutowujemy wyglądem, jeśli w naszym codziennym menu występuje zbyt wiele niezdrowej żywności.

Jestem daleka od przekonania, że trzeba żyć jak pustelnik i odżywiać się korzonkami. Mam jednak pełne przekonanie co do tego, że umiar jest wskazany także w naszym menu. Jeśli chcemy dobrze wyglądać, musimy zdrowo się odżywiać. Proste.

Najlepiej jeśli zaczniemy żyć sezonowo, czyli w zgodzie z naturą, sięgając po produkty spożywcze, które w danym okresie pojawiają się w polskich sklepach. Te są nie tylko najsmaczniejsze, ale również najzdrowsze. Nic nie przebije aromatu i słodyczy truskawek w środku lata. Żadne świeże owoce dostępne zimą nie są równie smaczne.

Natura daje nam sama odpowiedzi. Dlatego myślę, że warto jej posłuchać.

Oliwa z oliwek

To królowa, która powinna się pojawić w naszej diecie, bo świetnie wpływa na stan skóry, wzmacnia jej naturalne bariery ochronne oraz chroni przed przedwczesnym starzeniem. W oliwie z oliwek jest 72% kwasu oleinowego, cennego tłuszczu jednonienasyconego. Udowodniono, że tłuszcz ten chroni przed groźnymi chorobami układu krążenia.

W 2012 roku przeprowadzono badanie, które dały prostą informację – spożycie dwóch łyżeczek oliwy z oliwek dziennie wiązało się z 31% mniejszymi oznakami starzenia niż spożywanie jednej łyżeczki dziennie w grupie kontrolnej.

Oliwa z oliwek w tym badaniu okazała się dużo lepsza niż inne popularne oleje. Dla osób ze suchą skórą może stanowić wręcz wybawienie. Liczne badania udowodniły, że regularne spożywanie oliwy z oliwek w ciąży i w okresie karmienia piersią chroni dzieci przed wystąpieniem astmy i alergii.

Woda

SONY DSC

Odwodnienie jest typowe dla wielu osób, można powiedzieć, że to problem współczesnych czasów. Brak wody, a właściwie jej niewystarczająca ilość w codziennym menu skutkuje uczuciem zmęczenia, rozbicia, sennością. Bardzo szybko te braki są również zauważalne na skórze, która staje się zmęczona, mniej jędrna, szara.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto pić wodę. W ten sposób zaoszczędzisz na cukrze, spożywając go znacznie mniej. W gotowych kolorowych napojach jest mnóstwo substancji słodzących, które nie gaszą dobrze pragnienia, przeciwnie sprawiają, że pijemy coraz więcej i nie możemy się napić i zaspokoić pragnienia.

Poza tym istnieje również inny problem – cena gotowych popularnych napojów, która jest nieporównywalnie wysoka w stosunku do jakości tych napojów.
Naukowcy odkryli, że gdy poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki, w organizmie powstaje wiele szkód. W takiej sytuacji cukry mogą dołączyć do białek kolagenu i zaczyna się produkcja związków, które pogarszają stan skóry, sprzyjają powstawaniu zmarszczek.

Ciemna czekolada

SONY DSC

To dobra wiadomość – dobrej jakości ciemna czekolada (o zawartości kakao na poziomie minimum 70% i bez syropu glukozowo-fruktozowego w składzie) ma świetny wpływ na zdrowie. Jest bogata w kakao, związki o działaniu antyoksydacyjnym, czyli zwalczające wolne rodniki. Poza tym pomaga we wchłanianiu flawonoli, niezbędnych dla zdrowego wyglądu skóry. Skutek? Poprawa nawilżenia skóry oraz pobudzenie krążenia.

Kobiety, które przez 12 tygodni spożywały dobrej jakości ciemną czekoladę miały gładszą i bardziej jędrną skórę w porównaniu do grupy kontrolnej. Niestety czekolada jest bardzo kaloryczna, dlatego należy zwracać uwagę na jej ilość w diecie.

Sardynki

Jedna mała porcja sardynek zawiera 1,5 gramów kwasów omega 3, co czyni te ryby jednym z najlepszych źródeł wysokiej jakości tłuszczu. Tłuste ryby są szczególnie bogate w kwasy DHA, które mają działanie przeciwzapalne, co ma wpływ na walkę z wszelkimi nieprawidłowościami oraz trądzikiem. Poza tym sardynki dostarczają spore ilości cennych witamin: A, D i B.

Zielona herbata

W badaniu opublikowanym w Journal of Nutrition w 2011 naukowcy udowodnili, że osoby, które piły raz dziennie kubek zielonej herbaty przed 12 tygodni mieli skórę bardziej elastyczną i gładką oraz bardziej odporną na działanie promieni słonecznych. Wszystko za sprawą katechiny, czyli przeciwutleniaczy, które zwiększają przepływ tlenu i krwi do skóry, co pozwala dostarczyć cennych składników, które pozwalają zachować skórę piękną i zdrową. Antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami oraz przeciwdziałają stanom zapalnym.
Zielona herbata jest również dobra dla serca i wspomaga odchudzanie.

Orzechy włoskie

SONY DSC

Orzechy włoskie zawierają duże ilości kwasów omega 3. Stanowią ważny składnik w menu wegetarian, którzy mogą cierpieć na niedobory tego składnika.
Niedobór kwasów omega 3 może powodować egzemę.
Już trzy orzechy dziennie zaspokajają dzienne potrzeby na kwasy omega 3. Poza tym orzechy włoskie zawierają spore ilości cynku oraz substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i ściągającym. Orzechy wspomagają odbudowę skóry, zatrzymują wodę w komórkach, dodają jej energii, dzięki temu wygląda dużo młodziej.
Orzechy zawierają kwas elagowy, który podnosi odporność. Ma również inne cenne właściwości – unieszkodliwia groźne substancje rakotwórcze.

Jarmuż

SONY DSC

W Polsce jarmuż nie jest bardzo popularny, ale warto zainteresować się tą rośliną, bo to jeden z lepszych źródeł luteiny, składników, które pochłaniają i neutralizują wolne rodniki. Jarmuż należy do grupy roślin kapustnych.
Według najnowszych badań jarmuż hamuje  negatywny wpływ promieni UV na skórę. Poza tym jarmuż jest cennym źródłem witaminy C, B, E i A. Ale to nie wszystko. Warto go włączyć w menu, bo zawiera spore ilości chlorofilu, karotenu, błonnik i magnez.

Rozmaryn

Spożywanie ziół ma niebanalny wpływ na zdrowie. Na stan skóry szczególnie dobrze wpływa rozmaryn i tymianek. Te niepozorne przyprawy  mają wielką moc upiększającą. Zawierają olejek lotny, żywice, saponiny, garbniki, które działają tonizująco i antyseptycznie.
Ich stała obecność w menu, według badań, ma wpływ na obniżenie o 60% ryzyka zachorowania na raka czerniaka. Zioła są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.

Rozmaryn można również włączyć do kosmetyczki, jakkolwiek to brzmi. Dzięki niemu przygotujemy maseczkę do twarzy, ziołową płukankę, maseczkę do włosów, czy kąpiel.

Mleko migdałowe

SONY DSC

Według licznych badań nabiał działa silnie zapalnie, dlatego po jego spożyciu najczęściej pogarsza się stan skóry z trądzikiem, egzemą, zmarszczkami. Dlatego mleko krowie warto zastąpić mlekiem migdałowym, zawierającym flawonoidy (kemferol, katechiny i epikatechiny), które chronią komórki skóry przed obumieraniem i utlenianiem. Poza tym migdały zawierają tłuszcze jednonienasycone, które mają korzystny wpływ na skórę.
Jest ono według wielu osób najsmaczniejszym mlekiem wśród napojów roślinnych.

Żółta papryka

SONY DSC

Badanie przeprowadzone w British Journal of Nutritio wykazało, że ludzie jedzący dużo żółtych i zielonych warzyw (około 250 gramów dziennie) mieli znacznie mniej zmarszczek w porównaniu do osób, które jadły tylko 69 gramów warzyw dziennie.
Naukowcy przypuszczają, że przyczyną może być duża ilość antyoksydantów w warzywach: szczególnie zeaksantyny i luteiny. Poza tym żółta papryka stanowi ważne źródło witaminy E, korzystnie wpływającej na skórę.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *